Program Mali radovednež

Želite, da bi vaš otrok obiskoval krožek oz. delavnice, ki so drugačne?

Želite omogočiti svojemu otroku, da se spozna z znanostjo in naravoslovjem na zabaven način?

Želite, da se vaš otrok uči, ko se tega niti ne zaveda in si ob tem poveča samozavest? 

Prišli ste na pravi kraj! Spoznajte Malega radovedneža :)

Mali radovednež – krožek, ki bi ga otroci radi imeli vsak dan!

 

Mali radovednež je znanstveno-naravoslovni program (krožek), ki ga je ustvaril Zavod VseUk.
Pri Malem radovednežu otroci postanejo aktivni znanstveniki in znanstvenice, raziskovalci in raziskovalke, inženirji in inženirke.

Program Radovednež

Kje vse poteka program Mali Radovednež?

 

Bovec
Kobarid z okolico
Tolmin
Deskle
Solkan
Nova Gorica
Komen

 

Goriška Brda
Šempeter-Vrtojba
Dornberk
Prvačina
Branik
Logatec
Ljubljana in okolica

Program Radovednež

Mnenja staršev o programu Mali radovednež

 • Anžekrogsenčen100x100

  Otrok je z navdušenjem pričakoval, kdaj se bo Radovednež začel. Znal je tudi določene stvari ponoviti doma, način dela in našteti pripomočke. Marsikateri poskus smo ponovili doma, da je cela družina sodelovala.

  ~Radovednež 2. razred

 • Nejakrogmehki 100x100

  Kot starš sem z veseljem vozila svojega otroka na program mali radovednež, saj sem ob tem doživljala njegovo navdušenje, veselje in radovednost po spoznavanju nečesa novega. In vedno znova me je presenetilo otrokovo navdušenje po odkritju nečesa novega.

  ~Radovednež 3. razred

 • Nikitakrogsenčeno100x100

  Program je bil hčerki všeč, zanimiv, zabaven. Nikoli ni želela zamuditi, vedno je povedala kaj so počeli.
  Pozitivna stran tega programa je, da otroci aktivno in povsem praktično sodelujejo in si tako na zabaven način veliko več zapomnijo.

  ~Radovednež 2. razred

 • Tajakrogsenčen100x100

  Radovednež je zanimiv in zelo življenjsko zasnovan program in če bo moj otrok tudi drugo leto želel hoditi, ga bom vsekakor vpisala. Moj otrok je z Radovednežem zelo zadovoljen!

  ~Radovednež 3. razred

Opis programa

Naši najmlajši imajo radovednost prirojeno in pri spraševanju nimajo filtra. Samo pomislite, katera je bila najpogostejša beseda vašega otroka prvih nekaj let. Kaj ni to bila beseda “zakaj?!”. Otrokova pristna radovednost ga je vodila v raziskovanje in učenje o svetu okrog sebe – v najbolj intenzivnem obdobju morda celo s tolikimi »zakaj«, da so bile včasih preizkušane meje našega potrpljenja.

A prav to zdravo zvedavost in radovednost pri našem programu Mali radovednež z veseljem sprejemamo ter jo spodbujamo. Nikoli se ne bi smeli prenehati spraševati! Tako si želimo, da bi otroci z našo pomočjo poiskali odgovore na svoja radovedna vprašanja in ob tem hkrati odkrivali ter razvijali njihove številne potenciale.

Otroke želimo preko programa naučiti tudi tega, da se izzivov ne ustrašijo, ampak se z njimi soočijo in jih rešijo. Tako spodbujamo, da vsak otrok začne kritično razmišljati in si vedno ustvari svoje lastno mnenje, glede na dane informacije, kar otrokom še kako prav pride v nadaljnjem življenju. Vsak otrok lahko zasije na svojem področju in si dokaže, da tudi stvari, ki so na prvi pogled morda težke, lahko reši sam, ob minimalni pomoči. Tako otroci zelo pridobijo na samopodobi in samozavesti. Tekom programa pa pridobijo tudi veščine dela v parih in skupinah ter se naučijo rezultate poročati, kar pripomore k razvoju sposobnosti uspešnega javnega komuniciranja in nastopanja. 

Zavod VseUk je oblikoval program Mali radovednež, ki posnemajo delo pravih znanstvenih laboratorijih, a je seveda prilagojen starosti otroka. Tedenska srečanja v obliki izven šolskih dejavnosti (krožkov), ki trajajo eno šolsko uro, so zasnovana tako, da otroci poučne, a zabavne poskuse izvajajo sami ob ustrezni podpori mentorjev učiteljev. Ure dodatno popestrijo zanimive znanstvene razlage sveta okoli nas.

Posamezne učne ure se osredotočajo na posamezne sklope znanosti in vključujejo področja kot so: voda in tekočine, zrak in plini, magneti in elektrika, medicina, inženiring ter mnogo drugih. Nekatere izdelke znanstvenih poskusov lahko celo odnesejo s seboj domov, da jih pokažejo mami in očku!

Cena programa: 34 EUR mesečno na otroka (20% popust v primeru prijave dveh ali več otrok iz iste družine)

02 Pravilnik o prijavi in prispevkih za obiskovanje programov Zavoda VseUk_2019_20

 

Poskusi

Tako veliko je stvari okoli nas, ki se jih niti ne zavedamo, ali pa ne vemo, kako in zakaj delujejo, nastanejo. S praktični poskusi se z otroci posvetimo ravno temu. Spoznavamo svet skozi znanstvena očala.

Pri poskusih otroci uporabljajo različne materiale in pripomočke, ki so že vključeni v ceni programa.  V ceni pa je vključena tudi vsa zaščitna laboratorijska oprema (laboratorijske halje, laboratorijska zaščitna očala, rokavice).

Vsaka učna ura ima svojo temo, ki se ji povsem posvetimo in jo obravnavamo z znanstvenega vidika. Otroci se tako prelevijo v prave znanstvenike vseh področij, postanejo mikrobiologi, fiziki, kemiki, biologi, geologi, inženirji elektrotehnike itd.

 

Otroci bodo očarani, ko bodo:
– odkrivali nevidne pline okoli nas, 
– izdelali avtomobilčke na okolju prijazna goriva,
– spoznavali, kako deluje naše telo, 
– se igrali in se spoznavali z magnetizmom in elektriko ter izdelali mini robotke,
– postali pa bodo tudi pravi laboratorijski strokovnjaki, ko bodo odkrivali biokemijske lastnosti snovi,
in še veliko, veliko več!

Posebnosti

Program Radovednež
Program Radovednež

Program poteka v manjših skupinah do 10 otrok in je prilagojen njihovi starosti.

Spodbuja individualno delo, delo v parih in delo v skupini ter spodbuja samostojnost.

Spodbuja pridobivanje novega znanja preko zabave, tako imajo otroci večjo motivacijo in željo po učenju.

Program uporablja izkustvene pristope (praktično delo), ki poveča pomnenje in skladiščenje v dolgoročni spomin, saj je pri takem načinu učenja vključenih več čutov hkrati.

 

Otroci razvijajo sposobnosti:

 • komunikacije,
 • sodelovanja,
 • javnega nastopanja skozi sporočanje rezultatov poskusov,
 • kreativnega reševanja problemov in
 • si povečajo samozavest, ko si dokažejo, da lahko tudi najbolj težke stvari naredijo sami, s primernim usmerjanjem.

 

Mali radovednež bo dal otrokom možnost, da se sami prepričajo, kako MEGA je lahko znanost in kakšni čudeži se skrivajo v svetu okrog njih!

Top