Mednarodni projekt  –  International project

 
Our solar town
 
Our solar town
 

Erasmus+ projekt  –  Erasmus+ project:

Our solar town

Učenci se bodo naučili zakaj in kako uporabiti solarno termalno energijo! 

 

Pupils learn why and how to implement solar thermal energy!

 Logotip projekta  –  project logo:

 
Our solar town
 

 Vodilni partner in projektni partnerji  –  Lead partner and project partners:

Our solar town

Avstrija
Austria

Our solar town

Avstrija
Austria

Our solar town

Grčija
Greece

Slovenija
Slovenia

Our solar town

Belgija
Belgium

 
 
Our solar town
 
 
 
 

Izberi jezik

Select language

 
 
O projektu

Obnovljivi viri energije so en od glavnih stebrov trajnostnega in varnega pridobivanja energije prihodnosti. Prav zato je izjemnega pomena, da v izobraževanje vključimo spoznavanje in učenje o obnovljivih virih energije. Vendar pa tudi v šolah, ki so naravoslovno usmerjene (STEM – *v ang. kratica za znanost, tehnologijo, inženiring in matematiko) poučevanje in spoznavanje obnovljivih virov energije ni zadostno. Kar pomeni, da učenci, ki ne obiskujejo naravoslovno usmerjenih šol, o tej tematiki vedo še manj. Celostno gledano to pomeni, da celoten izobraževalni koncept o obnovljivih virih enostavno manjka kar učence zelo prikrajša za splošno razgledanost. 

Zato želimo razviti mednarodno uporaben, interdisciplinarno zasnovan program za uporabo pri poučevanju o obnovljivih virih energije s posebnim poudarkom na solarno termalni energiji.

To bomo naredili zaradi dveh pomembnih razlogov:

  1. Solarno termalna energija je zelo učinkovita metoda pridobivanja energije. Tehnologija je zelo aplikativna, saj se jo lahko uporablja za ogrevanje, hlajenje in shranjevanje toplote. Vendar pa je trenutno zelo podcenjena kot “stara tehnologija ogrevanja vode”. Prav zato pa so njeni pravi potenciali za uporabo v sodobnem svetu neuporabljeni in v večini nepoznani.  
  2. Tehnologija je zelo primerna za demonstracijsko, izkustveno učenje – učenje s tem, ko otroci delajo sami. Solarno termalne kolektorje lahko naredimo sami (v primerjavi s fotovoltaiko, kjer je potrebno kupiti že izdelane module).  

Učenci, ki bodo vključeni v projekt bodo stari od 10 do 14 let. Pomembno je izpostaviti, da ne samo, da se bodo učenci učili o solarno termalni energiji, ampak bodo tekom projekta na strehi svoje šole tudi zgradili pravo solarno termalno “elektrarno”. Ta bo nato po koncu projekta postala last šole s katero bo šola lahko ogrevala vodo, ki jo uporabljajo.

Načrtovano izvajanje projekta: 3 leta; 1.9.2018 – 31.8.2021


Vsebina publikacije je izključno odgovornost projektnega koordinatorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije ali Nacionalne komisije.

1. začetni sestanek

Dunaj, Avstrija, 14. in 15. november 2018

Uradni začetek projekta je bil 1. september 2018, vendar smo se na prvem uradnem sestanku srečali 14. in 15. novembra 2018, na Dunaju, Avstrija. Do prvega sestanka so nekateri projektni partnerji že pričeli z delom in opravili kar nekaj nalog.

Na prvem srečanju med vodilnim partnerjem in projektnimi partnerji smo vsi partnerji imeli možnost, da se predstavimo s svojimi delovanjem. Zanimivo je bilo poslušati, kaj vse projektni partnerji že počnejo, da spodbujajo STEM na njihovih osnovnih šolah in inštitucijah. Na sestanku je bil predstavljen potek dela za naslednja 3 leta. Upamo, da bo projekt dal dobre rezultate, saj so vsi projektni partnerji motivirani, da pričnejo z delom na projektu.

Our solar town
Our solar town
Our solar town

2. mednarodni sestanek

Trikala, Grčija, 16. in 17. maj 2019

V maju 2019 smo se srečala z našimi projektni partnerji, iz Erasmus+ projekta Naše solarno mesto, na 2. mednarodnem sestanku. 

Tokrat so bili gostitelji grški partnerji, ki so predstavili kako svoje delo za promocijo in spodbujanje naravoslovja opravljajo tam. Ovrednotili smo naše dosedanje delo in pripravili načrt za naprej.

Our solar town
Our solar town
Our solar town
Top