Kdo se skriva za VseUkom

Mag. molekularne in celične biologije

Mag. molekularne in celične biologije

Foto: 2lindens

Teja Bajt

~ ustanoviteljica in direktorica 

Že od otroštva jo je zelo zanimalo naravoslovje in vse kar se dogaja okoli nas ter v nas samih. Vse odkar je prvič pogledala skozi mikroskop jo je popolnoma očaralo, da lahko samo s pogledom skozenj odkrijemo popolnoma nov svet. Prevzelo jo je zanimanje o tem, kaj vse je še okoli nas, česar ni mogoče videti s prostim očesom. Tako jo je študijska pot vodila na naravoslovni študij Univerze v Ljubljani. Tekom študija je svoj čas posvečala tudi delu z otroki, kot učiteljica smučanja.

V želji po nadgradnji svojega znanja in izkušenj ter v iskanju novih izzivov se je odločila za magistrski študij v Birminghamu, Velika Britanija, kjer je uspešno zaključila magisterij iz Molekularne in celične biologije. Že v tistem času se ji je porodila ideja za ustanovitev svojega zasebnega zavoda, prek katerega bi otrokom in mladostnikom na inovativen način približala raziskovalno delo v znanosti in naravoslovje nasploh.

Ideja je počasi zorela in v letu 2016 se je odločila, da zavod odpre. S tem je združila svojo strast do znanosti z delom z otroki in ljudmi nasploh. Sama neomajno verjame, da lahko vsi lahkotno in enostavno pridobivamo nova znanja ne glede na našo starost ter da se v vsakem od nas skriva VseUk*, le na pravi način ga je potrebno »izbezati« na plano. To je še posebej pomembno pri otrocih – da se zavedajo svojih sposobnosti in potencialov, ki jih lahko uporabijo pri nadaljnjih izbirah in odločitvah glede svoje življenjske poti.

Zato je Teja tudi postala inštruktorica na Erasmus+ programu, kjer na učitelje iz celotne evrope prenaša znanje o tem, kako učiti otroke naravoslovje in znanost preko zanimivih poskusov. Prek Zavoda VseUk želi pomagati pri odkrivanju talentov mladih nadobudnežev, ki verjamejo, da so VseUki. Zato je prepričana, da bo skozi aktivnosti Zavoda VseUk lahko svojo inovativnost in kreativnost končno spustila na plano ter ob tem pripomogla h kakovostnejšemu preživljanju prostega časa otrok.

*VseUk: -a m (ȗ) –  nekdo, ki se lahko vsega nauči; vsakdo, ki se lahko nauči nekaj povsem novega: vsak je lahko vseuk / vsak ima sposobnost postati vseuk / moja prijateljica in prijatelj verjameta, da sta vseuka//. 

 
Kristina Gaberšček Pisk
Profesorica kemije in biologije

Profesorica kemije in biologije

Že v srednji šoli je svoje mesto našla v delu z ljudmi in naravoslovju, zato je svoj študij nadaljevala na pedagoški fakulteti, Univerze v Ljubljani, kjer je postala profesorica kemije in biologije. Izkušnje je nabirala na Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), ki izvaja programe šole v naravi za otroke in mladostnike. Tekom dela na CŠOD je spoznala, da je narava sama naša najboljša učiteljica in z delom v naravi poskušala za naravoslovje navdušiti tudi otroke.


Pri poučevanju otrok, ji je v veliko zadovoljstvo videti njihovo navdušenje nad naravoslovjem in znanostjo. Drži se načela, da je potrebno vsako novo znanje povezati s stvarmi, ki jih otroci že poznajo in sami preizkusijo. Tako lažje razumejo novo snov in se pri učenju tudi zabavajo, kar spodbudi njihovo željo izvedeti in naučiti se še več.


V želji naravoslovje in znanost, približati otrokom in ju narediti zabavno in uporabno v vsakdanjem življenju, jo je pot pripeljala do Zavoda VseUk. V letu 2016 se je tako pridružila ekipi mentorjev in je vse od takrat aktivno vključena v delo Zavoda VseUk.

 
 
 
Monika Bitežnik
Mag. strukturne in funkcionalne biologije

Mag. strukturne in funkcionalne biologije

Že od malega jo je navduševala narava, rastline in ves svet okoli nas. Po končani splošni gimnaziji v Novi Gorici se je odpravila na študij Biologije na Univerzo v Ljubljani, kjer je nato nadaljevala in dokončala študij 2. bolonjske stopnje Strukturne in funkcionalne biologije.

Že v srednješolskih letih je svoje znanje rada delila z drugimi, pomagala sošolcem in mlajšim otrokom z nudenjem inštrukcij, predvsem naravoslovnih predmetov, pa tudi ostalih. Poleg tega se je že od malega ukvarjala s športom, več let je trenirala umetnostno kotalkanje, s katerim je še sedaj povezana in kjer je nabirala prve izkušnje pri delu z otroki. Veseli jo delo z otroki, opazovanje njihovega napredka, neusahljive želje po učenju in odkrivanju zanimivosti v vsem, kar jih obdaja.

Navdušuje jo, kako se lahko hkrati zabavajo in se učijo in meni, da se lahko s pravilnim pristopom do znanosti skozi zabavo veliko naučijo ter se navdušijo zanjo. V letu 2019 se je zato z veseljem pridružila ekipi mentorjev krožka Mali radovednež.

Top