Raziskovalno popotovanje skozi čas

Počitnice
 

Letos smo v Zavodu VseUk moči združili z Narodnim muzejem Slovenije in bomo zato v Ljubljani ponudili nekaj posebnega: znanstveno arheološki počitniški teden, v katerem se bomo z otroci družili kar vsak dan in arheološki svet spoznavali skozi prav posebna »naravoslovna očala«. Tako bomo združili dve posebni veji znanosti, naravoslovje z arheologijo.


In zakaj je to tako posebno?

Z otroki bomo v tem tednu potovali skozi čas na čisto poseben način – zgodovino bomo spoznavali prek naravoslovnih poskusov, ki jih bodo kot prave raziskovalke in pravi raziskovalci, pod vodstvom mentorjev Zavoda VseUk, otroci samostojno izvajali. Otroci bodo skozi teden postali kemiki, biologi, inženirji, fiziki,… – z eno besedo, znanstvenice in znanstveniki v pravem pomenu besede.

 

Naše popotovanje skozi čas bomo pričeli v času neandertalca in preko naravoslovnih poskusov ugotavljali, kako so neandertalci živeli. Spoznali bomo kovine bronaste dobe in postali metalurgi ter kovine testirali. Spoznali se bomo z Rimljani in izvedli poskuse, pri katerih bomo ugotavljali, kako se izdela steklo in odkrivali zanimivosti njihovega načina življenja. V srednjem veku bomo izdelali katapult in raziskovali, kako so se umivali. Tako bomo potovali skozi čas celoten teden, na zadnji dan pa bomo »pristali« v sodobnem času – sedanjosti, kjer bomo “odkrili” elektriko. Ob vseh poskusih bomo naše popotovanje skozi čas še podkrepili z ogledom muzejskim zbirk, na ogled katerih nas bodo popeljali kustosi Narodnega muzeja Slovenije. Tako bomo raziskovalno delo v našem »laboratoriju« povezali s predmeti, ki so jih odkrili arheologi in so nam v muzeju na voljo za ogled.

Seveda pa se bomo, ker je to čas poletnih počitnic, veliko zabavali in tudi razmigali ob naravoslovnih in zgodovinskih igrah ali pa čisto preprosto ob prostem igranju.

Na kratko o programu:

• Program je namenjen otrokom od 1. do vključno 5. razreda osnovne šole.
• Program bo potekal od ponedeljka, 2. 7. 2018, do petka, 6. 7. 2018, od 7.30 do 16.30. Otroke lahko pripeljete tudi kasneje in jih prevzamete do najkasneje 16.30.
• Vključena je prehrana (malica, kosilo).
• Vključen je celoten material za raziskovalno delo (poskuse) z zaščitnimi laboratorijskimi potrebščinami (laboratorijske halje, laboratorijske rokavice in zaščitna očala).
• Znanstvene poskuse bomo izvajali v dopoldanskem času v obsegu 4 šolskih ur dnevno.
• Vsak dan si bomo ogledali del Narodnega muzeja posvečenega tematiki dneva.
• Po kosilu se bomo posvetili razgibavanju in vodenemu druženju. V kolikor ne bo deževalo, bomo odšli tudi v park Tivoli.
• Dneve bodo otroci preživljali z izkušenimi pedagogi mentorji Zavoda VseUk* in kustosi Narodnega muzeja Slovenije.

*Mentorji Zavoda VseUk so v vodenju praktičnih naravoslovnih delavnic zelo podkovani, saj biokemijske, kemijske, fizikalne in druge teste opravljajo dnevno, ko pri delu vodijo otroke pri programu Mali Radovednež ali pri vodenju programov za nadarjene učence in druge naravoslovne delavnice v sodelovanju z gospodarstvom. Tako imajo bogate izkušnje pri vodenju praktičnih, raziskovalno usmerjenih delavnic.

Cena za Raziskovalno popotovanje skozi čas v Narodnem muzeju Slovenije:

159 EUR na otroka za 5 dni
(drugi otrok iz iste družine prejme 10% popust na ceno programa)

Možnost plačila na 2 obroka. Prvi obrok je potrebno plačati v maju, drugi v juniju. Plačilo je potrebno v celoti poravnati najmanj 2 tedna pred pričetkom programa.


Termin je rezerviran s plačilom predračuna oz. prvega obroka. Obiskovanje programa za manj kot 5 dni ni mogoče.

 

Prijave:

Rok za prijavo: do 15. junija 2018 oz. do zapolnitve mest.

Otroka prijavite na spletnem obrazcu spodaj.
Sprejmemo do 20 otrok.

 

Dodatne informacije:

Teja Bajt
Zavod VseUk
info@vseuk.si 

Počitnice
Počitnice

Naj se nam tudi vaš otrok pridruži na popotovanju skozi čas,

da bomo raziskovali skupaj!

 

Prijavni obrazec

Za prijavo otroka na počitniško varstvo v Narodnem muzeju Slovenije,

v sodelovanju z Zavodom VseUk, izpolnite spodnji obrazec.

 

PODATKI STARŠA

Ime in priimek

Naslov

Poštna številka in pošta

E-pošta

Telefonska številka

PODATKI OTROKA

Ime in priimek otroka

Razred, ki ga otrok obiskuje v osnovni šoli

Plačilo počitniškega varstva želim poravnati

Opombe
(nam želite še kaj sporočiti)

S prijavo otroka na počitniško varstvo, poleg potrditve prijave, Zavodu VseUk dajem tudi avtorizacijo
za uporabo in/ali objavo fotografij in video posnetkov učnih ur, na katerih je moj otrok,
v promocijske namene Zavoda, brez omejitev.
Odpovedujem se pravici preklicati soglasje iz tega odstavka.

 Strinjam se s Pravilnikom o prijavi in prispevkih za obiskovanje aktivnosti Zavoda VseUk.
Pravilnik: www.vseuk.si/wp-content/uploads/2018/04/Pravilnik-o-prijavi-in-prispevkih-za-obiskovanje-programov-Zavoda-VseUk-2.pdf

 

** Pridržujemo si pravico do odpovedi programa, v primeru premajhnega števila prijav otrok. Če otrok zboli pred začetkom programa ali če udeležbo odpoveste najmanj sedem dni pred začetkom, vam povrnemo 50% plačila. V primeru sporočene odpovedi na dan, ko se program začne, vračilo ni mogoče.

Top